10.05.2024

Zadnja predstava v okviru dijaškega abonmaja Gledališča Koper

V ponedeljek, 13. 5. 2024, si bomo ob 20.00 v Gledališču Koper ogledali kriminalno komedijo Moriti čuječe, ki je nastala po istoimenski literarni predlogi nemškega avtorja Karstena Dusseja. Igro je na koprski oder postavil režiser Samo Strelec.

Zgodba se suče okoli uspešnega, a preobremenjenega odvetnika Diemla, ki mora uravnotežiti svoje poklicno in zasebno življenje. Žena ga prisili, da se udeleži tečaja čuječnosti, s čimer bi rešil njun zakon in se znova potrdil kot dober oče. Tečaj resnično obrodi sadove in popolnoma spremeni njegov pogled na svet. Toda, ko prvi, skladno s pravili čuječnosti načrtovani konec tedna, ki naj bi ga v miru preživel s hčerko v hiši ob jezeru, prekine klic njegovega najzvestejšega klienta in vodje kriminalne združbe Dragana Sergovića, ki je pred pričami zažgal člana konkurenčne združbe, se Björn – znova skladno z načeli čuječnosti – odloči, da ga preprosto ubije. Draganovo smrt uspešno prikrije, začasno postane njegov namestnik, poskrbi, da mafijski svet izgubi še vsaj ducat svojih članov ter z doslednim izvajanjem načel čuječnosti doseže skoraj nemogoče: reši svoj zakon, odpre odvetniško pisarno, v kateri bo lahko prosto razpolagal s svojim časom, in spravi preostale člane kriminalnih združb.

Glavno vlogo odvetnika za kazensko pravo BjörnaDiemla v predstavi odigra Luka Cimprič, medtem ko si igralca Anja Drnovšek in Igor Štamulak razdelita 18 številne stranske vloge.

Dobimo se ob 19.40, da se še zadnjič obkljukamo.

Mojca Butinar Mužina,

Aktiva slovenistov