12.10.2023

PRVA GLEDALIŠKA PREDSTAVA DIJAŠKEGA ABONMAJA GLEDALIŠČA KOPER »DNEVNIK ANE FRANK«

V ponedeljek, 16. 10. 2023, si bomo ob 20.00 ogledali prvo gledališko predstavo, plesno pripoved Dnevnik Ane Frank.

Anne Frank je svoje dnevniške zapise začela pisati komaj trinajstletna v skrivališču na podstrešju poslovne stavbe v Amsterdamu, kamor se je njena družina skupaj s prijateljsko družino Van Daanovih skrila pred nacisti. Življenjska zgodba se ja za Anne Franka in za večino članov njene družine končala v koncentracijskem taborišču.

»Hudo mi je, ko pomislim, da so vsi tisti, ki so mi bili blizu, moji sošolke in sošolci, zdaj izročeni na milost in nemilost najhujšim rabljem, kar jih je kdaj bilo. Zakaj? Ker smo drugačni? Pa smo res tako drugačni? Saj smo vsi ljudje. Ljudje, ki čutimo strah, bolečino, ljubezen … Ne razumem, ne razumem … Kaj se je zgodilo z ljudmi?«

 

Tudi danes se moramo spraševati o tem. Samo tako se morda zgodovina ne bo več ponavljala v svoji najstrašnejši podobi. Annina zgodba je naša zgodba. Se dovolj zavedamo tega?

Režiserka Renata Vidič ter koreograf in plesalec Siniša Bukinec sta življenje v skrivališču, predvsem pa Annino osebno doživljanje sveta, prvo zaljubljenost in upiranje samoumevni avtoriteti odraslih prelila v plesne korake, obenem pa nas znova spomnila na nesmiselnost in grozote vojn – preteklih in dandanašnjih.

Predstava traja 45 minut in nima odmora.

Dobimo se ob 19.35 pred Gledališčem Koper, da preverimo vašo prisotnost.

prof. Mojca Butinar Mužina