13.05.2024

Nadomestna ekskurzija – 2024

V soboto 11. maja 2024 smo se odpravili na nadomestno ekskurzijo. Udeležili so se je dijaki iz različnih razredov. Pot nas je vodila na Notranjsko, ves čas nas je spremljalo lepo vreme. Na poti do Cerknice smo se peljali mimo Industrijske cone Podskrajnik in se prepričali o živahnem notranjskem gospodarstvu. Obiskali smo Cerknico, kjer smo videli ostanke obrambnih stolpov, saj je bila Cerknica v času turških vpadov večkrat ogrožena in napadena. Zapeljali smo se po Loški dolini do prelepega gradu Snežnik, ki velja za enega najlepših v Sloveniji. Ogledali smo si notranjost gradu in se sprehodili po njegovi okolici.

Sledil je obisk Interpretacijskega centra Cerkniško jezero v vasi Dolenje Jezero. Gospod Kebe nam je s pomočjo velike makete pojasnil vse o delovanju presihajočega Cerkniškega jezera – »Jzeru je – jzera nej«. Ogledali smo si predmete, ki so jih domačini uporabljali v preteklosti, ko so bili še zelo povezani z izredno spreminjajočim se jezerom.

Nazadnje smo se ustavili še v Rakovem Škocjanu in opazovali reko Rak, ki pa je le eno izmed sedmih imen iste reke – Ljubljanice.

Več pa si lahko ogledate v priloženem videu…

https://youtu.be/Mto6ypWWJd4