26.03.2024

Ekskurzija na Irsko

Med 21.3. in 25.3.2024 smo preživeli nepozabne štiri dni na Irskem. Že začetek poti, četudi zelo zgodaj, se je začel z irsko pesmijo, ki je kaj hitro iz obrazov izbrisala zaspanost in nanje narisala nasmehe.

Takoj po pristanku smo se odpeljali na podeželje, kjer smo spoznali sestavine, ki naredijo “tipičnega” Irca; pekli smo kruh, nahranili živali, se odpeljali na polje in spoznali pomen šote, igrali irske inštrumente in plesali irske plese. Seveda so nam postregli tudi tipično irsko enolončnico.

Naslednji dan smo si ogledali Dublin. Šli smo v muzej DUBLINIA in odpotovali v čas Vikingov ter spoznavali srednjeveško zgodovino Dublina. Sprehodili smo se po Ha´penny Bridge in Temple Bar predelu vse do spomenika Molly Malone, kjer smo zapeli pesem njej v spomin.

Obiskali smo Trinity College kjer hranijo Books of Kells, rokopis iz 9. stoletja neprecenljive vrednosti. Dan smo zaključili s postankom pri pivovarni Guinness.

Tretji dan smo se po kraški pokrajini Burren odpeljali do mogočnih Cliffs of Moher, več kot 200 metrov strmo v morje padajočih klifov. Le – ti predstavljajo enega najbolj impresivnih pokrajinskih prizorov, ki jih ponuja Britansko otočje.

Po ogledu mogočnih klifov smo se odpeljali v fotogeničen Galway, kjer smo spoznali pomen besed »linč« in »bojkot« ter si privoščili slastno kosilo.

Zadnji dan smo se na poti nazaj v Dublin obiskali Bunratty Castle, nekoč normansko utrdbo iz leta 1250, danes pa najbolje obnovljen grad na Irskem. V sklopu gradu je tudi Bunratty Folk Park, muzej na odprtem, ki prikazuje življenje na Irskem v 19. stoletju.

Ob prihodu v Dublin smo si ogledali zbirko keltskega zlata v National Museum ter se od mesta poslovili. Do naslednjič.

Vabljeni k ogledu video vtisov.

 

Prof. K. Furlan