29.01.2023

Dan spomina na holokavst

  1. 1. 2019 je minilo 78 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo.

V okviru projekta Šoa- spominjajmo se, smo se tudi na naši šoli spomnili žrtev holokavsta, kot enega najtemnejših poglavij zgodovine človeštva in največjega zločina proti človeštvu. Dijaki 1. aeg oddelka so v avli šole pripravili razstavo o holokavstu. Ta naj ne bi ostal le spomin, temveč tudi opomin vsem nam, da se kaj takega ne bi ponovilo.

Dijakinje Eliza Julija Štader, Sara Kocjančič, Anavita Kodrič in Melissa Brivitello so prebrale odlomke zapisov pričevanj preživelih taboriščnic. Prof. Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor, raziskovalec in izjemen poznavalec holokavsta, je dijakom v predavanju »Usode slovenskih vrstnikov Anne Frank”, spregovoril o holokavstu in slovenskih žrtvah Auschwitza. Nato so dijaki prisluhnili pričevanju Antonije (Tončke) Senčar iz Pirana. Tončka je bila ena izmed tisočih Slovenk in Slovencev, ki so bili izgnani v Nemčijo med drugo svetovno vojno. Z zanimanjem smo prisluhnili njeni ganljivi zgodbi izgnanstva in življenja v delovnem taborišču. Svoje spomine je zapisala v knjigi » Svilena oblekica«, ki nam jo je tudi podarila. Kljub žalostni zgodbi, nas je navdušila njena vedrina in radost do življenja. Takšne osebne zgodbe trpljenja nas opozarjajo, da moramo vedno znova ozavestiti pomen spoštovanja in ohranjanja temeljnih vrednot miru, sožitja ter upoštevanja drugih in drugačnih.

O dogodku so poročali tudi na Radiu Koper. Oddaji lahko prisluhnete na povezavi:

https://www.rtvslo.si/radio-koper/prispevki/novice/ob-dnevu-spomina-na-zrtve-holokavstva-tudi-z-dijaki-na-solah/655840

V Primorskih novicah je bil 28.1. objavljen tudi članek o projektu na naši šoli. Preberete ga lahko na povezavi: https://www.primorske.si/primorska/istra

Vodja projekta Tanja Benčič Rihtaršič in mentorici: Stanka Vinčec, Meri Logar